กลูต้าไธโอนขาวได้จริงหรือ?

  • 107

กลูต้าไธโอนขาวได้จริงหรือ?

Category : สุขภาพ


กินกลูต้าฯ ให้ขาวโบ๊ะ ขาวโอโม่ จริงหรือเปล่า คุณเภสัช??
ทุกวันนี้ความขาวกลายเป็นมาตรฐานความงามของสาวไทยไปแล้ว แต่ไม่ใช่แค่ขาวธรรมดา ต้องขอขาววิ้ง, ขาวอมชมพู, ขาวออร่า และขาวโอโม่แบบดาราสาวเกาหลี ซึ่งวิธีทำให้ขาวก็รุดหน้าตามเทคโนโลยีที่อะไรก็ได้ขอให้ขาวไวที่สุด ทางลัดอย่างการกินอาหารเสริมจนกระทั่งถึงขั้นฉีดสารอันจะเรียกว่ายาทางการแพทย์ก็ได้นั้น จึงกลายเป็นที่นิยมของสาวไทยยุคนี้อย่างมาก และกลูต้าไธโอน (Glutathione) ยังคงเป็นผลิตภัณฑ์ที่หาซื้อกันมาทำให้ผิวขาวได้ตลอดช่วง 4-5 ปีที่ผ่านมา แม้ว่าจะมีข่าวฉีดสารแล้วช็อกเสียชีวิต หรือราคากลูต้าฯ บางตัวที่แพงมาก ซึ่งไม่รู้ด้วยซ้ำว่าของจริงหรือไม่ แต่สาวไทยตั้งแต่วัยรุ่นจนถึงวัยทำงานก็ยังติดต่อขอซื้อผ่านทางโซเชียลมีเดียกันง่าย ๆ เพราะคนที่ใช้ได้ผลมีมากกว่าคนที่ผิดหวัง…แล้วเรื่องทั้งหมดที่ว่ามาเป็นความจริงอย่างนั้นหรือ เภสัชกรรวบรวมคำตอบมาให้แล้วครับ
สารกลูตาไธโอน เป็นสารที่เซลล์ในร่างกายเราสามารถสังเคราะห์ขึ้นได้เอง มีคุณสมบัติเป็นโปรตีนชนิดหนึ่ง มีหน้าที่ปกป้องเนื้อเยื่อของอวัยวะทุกส่วนโดยการต่อต้านอนุมูลอิสระที่สะสมอยู่ตามส่วนต่างๆ และกระตุ้นภูมิคุ้มกันของร่างกาย ที่สำคัญยังช่วยตับในการทำลายและขจัดสารพิษออกจากร่างกาย เช่น ตัวยาหรือสารพิษที่ไม่ละลายน้ำ เมื่อรวมตัวกับสารกลูตาไธโอน จะช่วยให้ละลายน้ำได้และถูกกำจัดออกจากร่างกายได้ในที่สุด สารพิษจำพวกโลหะหนักหรือสารกำจัดแมลง สามารถถูกขจัดออกจากร่างกายได้โดยการทำงานของกลูตาไธโอนร่วมกับตับ
สารกลูต้าไธโอนยังมีหน้าที่สำคัญอีกมากมายในร่างกาย เช่น สังเคราะห์โปรตีน ช่วยให้เม็ดเลือดแดงมีความแข็งแรง ช่วยเร่งการซึมผ่านของสารอาหารเข้าสู่เซลล์ ช่วยปกป้องดีเอ็นเอของเซลล์ไม่ให้ถูกทำลาย ซึ่งเป็นการป้องกันการเกิดมะเร็งนั่นเอง
#กลูต้าไปโอนในธรรมชาติทำหน้าที่อะไร?
Glutathione (กลูต้าไทโอน) เป็นสารประเภท Tripeptide ที่ประกอบด้วยกรดอะมิโน 3 ชนิด ได้แก่ Cysteine, Glycine และ Glutamic acid หน้าที่หลักของสารตัวนี่ที่เด่นมีอยู่ 3 ประการ คือ
1. Detoxification : กลูต้าไทโอนช่วยสร้างเอ็นไซม์ชนิดต่าง ๆ ในร่างกายโดยเฉพาะ Glutathion-S-transferase ที่ช่วยในการกำจัดพิษออกจากร่างกายโดยไปเปลี่ยนสารพิษชนิดไม่ละลายในน้ำ (ละลายในน้ำมัน) เช่น พวกโลหะหนัก สารระเหย ยาฆ่าแมลง แม้แต่ยาบางชนิด ให้เป็นสารที่ละลายน้ำได้ดีขึ้นและง่ายต่อการกำจัดออกจากร่างกาย นอกจากนี้ยังช่วยป้องกันตับ1 จากการถูกทำลายโดย แอลกอฮอล์ (สุรา) สารพิษจากบุหรี่ ยาพาราเซตามอลเกินขนาด (Overdose) ฯลฯ
2. Antioxidant : กลูต้าไทโอนมีคุณสมบัติเป็นสารต้านปฏิกิริยาอ๊อกซิเดชั่น (Antioxidant) ที่มีความสำคัญตัวหนึ่งในร่างกาย และหากขาดไป วิตามินซีและอี อาจจะทำงานได้ไม่เต็มที่
3. Immune Enhancer : ช่วยกระตุ้นภูมิคุ้มกันในร่างกาย2 โดยกระตุ้นการทำงานของเอ็นไซม์หลายชนิดเพื่อให้ร่างกายต่อต้านสิ่งแปลกปลอมรวมถึงเชื้อแบคทีเรียและไวรัส นอกจากนี้กลูตาไทโอน ยังช่วยสร้างและซ่อมแซม DNA สร้างโปรตีนและ protaglandin
โดยสรุปสารกลูต้าไธโอน จึงเป็นสารต้านอนุมูลอิสระในร่างกายที่มีกำลังสูงเมื่อเปรียบเทียบกับวิตามินซีหรือวิตามินอี เมื่ออายุคนเรามากขึ้นปริมาณกลูตาไธโอนในร่างกายจะลดน้อยลง มีผลทำให้เซลล์และอวัยวะทุกส่วนเสื่อมโทรมลง ในทางตรงกันข้าม นักวิจัยพบว่าผู้ที่มีอายุยืนยาวและมีสุขภาพแข็งแรง มักจะตรวจพบสารกลูตาไธโอนปริมาณสูงในกระแสเลือด
#การใช้ประโยชน์ทางการแพทย์จากสารกลูต้าไธโอน
สารกลูต้าไธโอนมีการนำมาใช้เป็นยารักษาโรคเกี่ยวกับระบบเส้นประสาทบกพร่อง เช่น โรคพาร์กินสัน โรคอัลไซเมอร์หรือโรคสมองเสื่อม โรคปลายเส้นประสาทอักเสบ มะเร็งกระเพาะ และมะเร็งต่อมลูกหมาก โดยได้รับการรับรองให้ใช้เป็นยามามากกว่า 30 ปี การรักษามักจะให้โดยการฉีดเข้าเส้นหรือเข้าที่กล้ามเนื้อ อาการข้างเคียงของยาดังกล่าวตอนนี้ยังไม่พบ แต่อย่างไรก็ตามพบว่า สารกลูตาไธโอนมีผลข้างเคียงในการยับยั้งเอนไซม์ไทโรซิเนส ซึ่งทำให้เม็ดสีของผิวหนังเปลี่ยนจากเม็ดสีน้ำตาลดำเป็นเม็ดสีชมพูขาว ผลข้างเคียงนี้จึงทำให้มีการแตกตื่นและนำกลูต้าไธโอนมาเตรียมเป็นยาเม็ดเพื่อใช้เป็นอาหารเสริม เพื่อชะลอวัย และหวังผลให้ผิวขาวใสหรือผิวขาวอมชมพู
#กินกลูต้าไธโอนเม็ดได้ผลจริงหรือ ?
ในวงการของอาหารเสริม มีการนำสารกลูต้าไธโอนมาทำเป็นยาเม็ดในขนาดความแรงต่างๆ กัน เพื่อใช้ในการรับประทานเป็นอาหารเสริม โดยหวังผลว่า จะสามารถเสริมและทดแทนปริมาณกลูตาไธโอนที่ร่างกายมีไม่พอหรือบกพร่องไป อันเนื่องมาจากสาเหตุของโรคต่างๆ
จากการรวบรวมข้อมูลพบว่า สารกลูตาไธโอนจะไม่สามารถถูกดูดซึมจากกระเพาะอาหารได้ เพราะจะถูกย่อยสลายและขับออกทางลำไส้ ดังนั้นการรับประทานยาเม็ดกลูต้าไธโอนจึงไม่ได้รับประโยชน์เลย ไม่ว่าจะกินครั้งละหลายๆ เม็ดหรือในขนาดที่สูงมากๆ ก็ตาม
แพทย์และเภสัชกรต่างพูดเป็นเสียงเดียวกันว่า การกินกลูต้าฯ โดยตรงให้ผลไม่มากไปกว่า “สูญ” คณะเภสัชศาสตร์ ม.มหิดล ให้ข้อมูลไว้ในเว็บไซต์ว่า กลูต้าฯ สามารถถูกทำลายได้ในทางเดินอาหารของมนุษย์ ขณะที่ นพ. สมนึก อมรสิริพาณิชย์ แพทย์อเมริกันบอร์ดทางด้านเส้นผม ผิวหนัง/เลเซอร์ บอกว่าการกินสารกลูต้าฯ โดยตรงจะไม่สามารถดูดซึมได้ดีเท่าที่ควร การกินอาหารที่มีสารวัตถุดิบอย่าง N-Acetyl Cysteine กลับช่วยกระตุ้นให้ร่างกายสร้างกลูต้าฯ เองได้ดีกว่า และสารนี้มีอยู่ในอาหารอย่างโยเกิร์ต กราโนล่า ข้าวโอ๊ต จมูกข้าวสาลี และคอตเทจชีส หรือจะกินสารนี้ในรูปแบบเม็ดอาหารเสริมก็ได้ ซึ่งสอดคล้องกับที่ Mark Hyman เขียนไว้ในเว็บข่าว Huffingtonpost ตั้งแต่เมื่อกลางปี 2010 ว่า หากร่างกายย่อยโปรตีน มันจะไม่ได้ผลหากเรากินกลูต้าฯ โดยตรงซึ่งก็เป็นโปรตีนเช่นกัน
#ใครบอกกินกลูต้าแล้วได้ผล_คือตอแหลครัช
#กลูต้าไธโอนช่วยให้ผิวขาวได้จริงหรือ?
ตามที่ได้กล่าวไปข้างต้น อาการข้างเคียงอันไม่พึงประสงค์ของการใช้ยากลูต้าไธโอนคือ การยับยั้งการสร้างเซลล์เม็ดสีให้ผิวหนัง รวมทั้งการเปลี่ยนเม็ดสีที่สร้างขึ้นจากสีน้ำตาลดำเป็นเม็ดสีชมพูขาว จึงมีการคิดนำเอาสารชนิดนี้มาใช้เป็นอาหารเสริมโดยหวังว่า จะสามารถเสริมและเพิ่มความเข้มข้นของกลูต้าไธโอนในกระแสเลือดให้มากๆ เพื่อหวังผลให้ผิวหน้าขาวอมชมพู แต่ในความเป็นจริงยาเม็ดที่เป็นอาหารเสริมนั้น ทานมากเท่าไหร่ก็จะไม่ได้ผล เพราะสารชนิดนี้จะถูกย่อยสลายและกำจัดออกจากร่างกาย ไม่ถูกดูดซึม แพทย์หลายสำนักจึงได้มีการดัดแปลงโดยทำการฉีดเข้าเส้นหรือเข้ากล้ามเนื้อเช่นเดียวกับการรักษาโรคต่างๆ อย่างไรก็ตามอาการข้างเคียงของผิวขาวเป็นอาการชั่วคราวเท่านั้น จึงไม่ควรใช้ยานี้ในทางที่ผิด
#ยาฉีดกลูต้าช่วยให้ผิวขาวไหม?
ประเทศไทย สำนักงานคณะกรรมการอาหารและยา (อย.) อนุญาตให้จำหน่ายได้เฉพาะรูปแบบรับประทาน (กรดอะมิโน) ซึ่งเป็นผลิตภัณฑ์เสริมอาหารและครีมทาผิวเท่านั้น ส่วนรูปแบบฉีดเข้ากล้ามเนื้อหรือเส้นเลือดยังไม่ได้รับการอนุมัติให้ใช้ เนื่องจากยังไม่มีข้อมูลความปลอดภัยที่เพียงพอ #ยาฉีดกลูต้าคือยาเถื่อน เป็นยาปลอมที่ อย. ไทย ไม่ยอมรับครับ
#ภาวะที่ร่างกายขาดกลูต้าไธโอน
เนื่องจากสารดังกล่าวร่างกายสร้างได้เอง แต่สภาวะที่ร่างกายอาจขาดหรือมีกลูต้าไธโอนไม่เพียงพอ เช่น เมื่อร่างกายมีโรคแทรกซ้อน ทำให้กลูต้าไธโอนลดน้อยลงด้วยสาเหตุการถูกทำลายด้วยยารักษาหรือด้วยตัวโรคเอง หากร่างกายขาดหรือมีกลูตาไธโอนน้อย จะมีผลทำให้เกิดโรคตับอักเสบง่าย ทำให้ตับทำงานได้ไม่เต็มที่ มีโอกาสในการเกิดภาวะแทรกซ้อนของระบบทางเดินหายใจ โรคหืด ผู้ที่มีกรรมพันธุ์เกี่ยวกับความบกพร่องของกลูต้าไธโอนมักจะมีปัญหาโรคแทรกซ้อนทางระบบประสาท ผู้ที่ป่วยด้วยโรคภูมิคุ้มกันบกพร่องหรือโรคเอดส์ ปริมาณกลูต้าไธโอนในระบบเลือดจะต่ำมากๆ ผู้ที่สูบบุหรี่จัดก็เช่นกัน ดังนั้นบุคคลเหล่านี้จะเกิดโรคแทรกซ้อนได้ง่าย
#กลูต้าไธโอนในธรรมชาติ
พบมากในผลไม้ ได้แก่ แตงโม สตรอเบอรี่ องุ่น ผลอโวกาโด ส่วนในผักพบมากใน หน่อไม้ฝรั่ง สำหรับเนื้อสัตว์จะพบได้ใน ปลา และเนื้อแดง เช่น เนื้อหมู เนื้อวัว จะพบมากใน Asparagus อะโวกาโด และ Walnut ร่างกายเราก็สามารถสร้างกลูต้าไทโอนได้และมีสารหลายชนิดที่ช่วยเพิ่มการสร้างได้แก่ Alpha lipoic acid, Glutamine3, Methionine, Whey Protein, Vitamin B-6, Vitamin B-2 , Vitamin C4 และ Selenium
ดังนั้นควรเลือกรับประทานจากธรรมชาติดีกว่าที่จะหลงไปใช้สารนี้อย่างผิดๆ และขาดความเข้าใจ
แหล่งข้อมูล:

กลูต้าไธโอน (glutathione) ทำให้ขาวจริงหรือ??
, คณาจารย์คณะเภสัชศาสตร์ มหาวิทยาลัยมหิดล, http://www.pharmacy.mahidol.ac.th/th/knowledge/article/6/กลูต้าไธโอน-glutathione-ทำให้ขาวจริงหรือ/
กลูต้าไธโอน Glutathione คืออะไร? ช่วยให้ขาวได้ดั่งฝันจริงหรือ?
,http://www.tlcthai.com/education/knowledge-online/15415.html
GLUTATHIONE, นพ.ฉัตรชัย ศรีบัณฑิต , http://www.thaicam.go.th/index.php?option=com_content&view=article&id=191%3Aglutathione&Itemid=86
นพ.ธีระชัย วรัญญูรัตนะ, DSc&MSc.Dermatology(UK), HealthPlus Magazine
, https://m.facebook.com/notes/slc-siam-laser-clinic/กลูต้าไธโอน-glutathione-ยาพิษหรือยาบำรุง/381381240187/
กินกลูต้าไธโอนให้ขาว ทำได้จริงหรือ… ?, http://health.kapook.com/view99483.html

อ่านแล้วชอบและดี อย่าเก็บไว้คนเดียว
กดไลค์ กดแชร์ ปุ่มข้างล่าง ให้กับเพื่อนๆและคนที่คุณรักได้เลย

ถูกใจกดปุ่มแชร์

107 Comments

mefedron sklep

16/07/2019 at 7:16 am

Thank you ever so for you blog.Really looking forward to read more. Great.

tripadvisor

16/07/2019 at 5:32 am

paul smith ?? Listed Here Is A Solution That as Even Assisting bag-masters Grow

rescator dumps

16/07/2019 at 3:46 am

So content to possess located this publish.. Seriously beneficial perspective, many thanks for giving.. Great feelings you have here.. Extremely good perception, many thanks for posting..

gia nuoc lavie

16/07/2019 at 2:39 am

one is sharing information, that as truly good, keep up writing.

chuyen hang di ha noi

16/07/2019 at 2:33 am

Thanks-a-mundo for the article.Really looking forward to read more. Really Great.

uniform outfitters

16/07/2019 at 12:39 am

Modular Kitchens have changed the idea of kitchen nowadays because it has provided household ladies with a comfortable yet a sophisticated space in which they will invest their quality time and space.

codes

15/07/2019 at 10:45 pm

Last week I dropped by this web site and as usual wonderful content material and ideas. Like the lay out and color scheme

link

15/07/2019 at 9:01 pm

Thanks for sharing, this is a fantastic article.Much thanks again. Awesome.

promos

15/07/2019 at 5:43 pm

Thanks for every other great post. The place else may anyone get that kind of information in such an ideal way of writing? I ave a presentation subsequent week, and I am on the look for such info.

site

15/07/2019 at 4:07 pm

Really informative blog article. Awesome.

coupon

15/07/2019 at 2:31 pm

You ave made some good points there. I looked on the web to learn more about the issue and found most people will go along with your views on this website.

web

15/07/2019 at 12:58 pm

Just to let you know your webpage appears a little bit strange in Safari on my notebook using Linux.

codes

15/07/2019 at 11:22 am

Im thankful for the article post.Really thank you! Awesome.

code

15/07/2019 at 9:46 am

Wow, amazing blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your site is wonderful, let alone the content!

coupons

15/07/2019 at 8:12 am

Thanks for the meal!! But yeah, thanks for spending

promos

15/07/2019 at 6:39 am

Wow, superb blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your web site is great, let alone the content!. Thanks For Your article about sex.

deals

15/07/2019 at 5:06 am

running off the screen in Ie. I am not sure if this is a formatting issue or something to do with browser compatibility but I figured I ad post to let

super affiliate system

15/07/2019 at 3:36 am

You are my role models. Many thanks for the post

cllips age com

14/07/2019 at 6:34 pm

Very good blog.Thanks Again.

http://pornovidio.biz/indian-village-girl-fuckedin-fields-clip-age-com/

gauhar khan xxx

13/07/2019 at 10:39 pm

Really enjoyed this article post.Really looking forward to read more. Want more.

http://pornovidio.biz/gauhar-khan-xxx-videos/

revathi nude

13/07/2019 at 2:12 am

Major thanks for the blog.Really thank you! Fantastic.

http://pornovidio.biz/old-tamil-actress-revathi-nude-pictures/

Kanalizacionnyj izmel`chitel

12/07/2019 at 3:51 am

Wow! Thank you! I always needed to write on my blog something like that. Can I take a fragment of your post to my site?

Accounting eBooks

12/07/2019 at 3:46 am

I truly appreciate this post. Really Great.

Executive office Chairs

11/07/2019 at 9:52 pm

Lately, I did not give a great deal of consideration to leaving comments on blog web page posts and have positioned remarks even considerably much less.

Reshjotka drobilka

11/07/2019 at 4:19 pm

This site was how do I say it? Relevant!! Finally I ave found something which helped me. Cheers!

http://satu-bangsa.net/

11/07/2019 at 5:13 am

your website, how can i subscribe for a weblog web site? The account helped me a acceptable deal. I had been tiny

best interior decor

10/07/2019 at 10:08 pm

Please let me know if you are looking for a article author for your blog. You have some really good articles and I believe I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off,

pravo

10/07/2019 at 8:13 pm

Nice Site , guys! Great Information aswell. Right into my social bookmarks

Tattoo Shop

10/07/2019 at 5:17 pm

You are my inspiration, I possess few web logs and rarely run out from brand . The soul that is within me no man can degrade. by Frederick Douglas.

hip

10/07/2019 at 4:27 pm

It as exhausting to search out educated people on this matter, but you sound like you know what you are speaking about! Thanks

i loved this

10/07/2019 at 2:56 pm

There may be noticeably a bundle to learn about this. I assume you made certain nice factors in features also.

Tiera

09/07/2019 at 4:09 am

There is definately a great deal to find out about this issue. I love all of the points you ave made.

Divina

09/07/2019 at 2:43 am

Warsaw store offers wine tours without the travel

Ingeborg

09/07/2019 at 1:16 am

share. I understand this is off subject nevertheless I simply wanted to ask.

Ilda

08/07/2019 at 11:50 pm

You ave made some decent points there. I checked on the internet to find out more about the issue and found most individuals will go along with your views on this site.

Tomi

08/07/2019 at 10:24 pm

Would you be occupied with exchanging hyperlinks?

thuoc synacthen

08/07/2019 at 8:54 pm

you ave got a great weblog right here! would you prefer to make some invite posts on my weblog?

Interactive Thriller Adventure

08/07/2019 at 3:47 pm

Thanks for sharing, this is a fantastic blog post.Really thank you! Cool.

Best IVF Doctors in India

08/07/2019 at 2:24 pm

I truly appreciate this post.Really looking forward to read more. Cool.

opalivf

08/07/2019 at 1:43 pm

Nice blog right here! Also your website lots up very fast! What web host are you using? Can I am getting your affiliate hyperlink to your host? I wish my web site loaded up as fast as yours lol

Nigerian Properties

08/07/2019 at 12:07 pm

Say, you got a nice blog article.Really looking forward to read more. Keep writing.

arduino

08/07/2019 at 3:05 am

Thanks for the article.Really looking forward to read more. Keep writing.

https://www.teachmemicro.com/

viagra south africa

07/07/2019 at 8:23 pm

I really liked your article.Much thanks again. Much obliged.

buy kamagra jelly australia

07/07/2019 at 6:55 pm

Thanks-a-mundo for the blog post.Really looking forward to read more. Really Great.

privatni

07/07/2019 at 5:29 pm

Your place is valueble for me. Thanks!aаАа’б‚Т€ТšаЂаŒаАТ’аЂа†

Pittsburgh Steelers Jerseys

07/07/2019 at 2:22 am

http://www.nfljerseyscheapwholesale.us/ Cheap NFL Jerseys
Pittsburgh Steelers Jerseys http://www.pittsburghsteelers-jerseys.us/

dhea comprar no brasil

06/07/2019 at 6:09 pm

Thank you for your blog.Really thank you! Really Cool.

https://www.comprardheanobrasil.com/

https://stanfordpelage.com/

05/07/2019 at 11:58 pm

There exists noticeably a bundle to comprehend this. I suppose you might have made distinct good points in features also.

to learn more

05/07/2019 at 5:46 pm

I truly appreciate this post. I?ve been looking all over for this! Thank goodness I found it on Bing. You ave made my day! Thx again

6 inch dildo

05/07/2019 at 8:58 am

I really enjoy the blog article. Keep writing.

https://www.youtube.com/watch?v=BxB2XmR-Pjs

best realistic vibrating dildo

05/07/2019 at 12:35 am

I loved your article post.Really thank you! Will read on…

https://www.youtube.com/watch?v=ZvaSoquZqIg

CHFI Certification

04/07/2019 at 9:03 pm

It is best to participate in a contest for the most effective blogs on the web. I will recommend this website!

truong day nghe tham my

04/07/2019 at 8:58 pm

Wow, amazing blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your web site is great, as well as the content!

ariana grande

04/07/2019 at 1:30 pm

Seriously, such a important online site.|

Allie Haze

04/07/2019 at 6:59 am

This is one awesome blog post.Really thank you! Fantastic.

https://www.elawoman.com/

best new gadgets 2019

04/07/2019 at 3:53 am

Im obliged for the post.Really thank you! Awesome.

Extinguisher Inspections And Tagging

04/07/2019 at 2:24 am

Thank you ever so for you blog post. Really Great.

hot sex scene xvideos

03/07/2019 at 9:03 pm

I truly appreciate this post.Much thanks again. Really Great.

http://pornholo.net/bollywood/

ทําจมูกที่ไหนดี

03/07/2019 at 5:53 pm

You made some good points there. I did a search on the topic and found most people will go along with with your site.

livecamsforce.com/live-sex-chats/submission

03/07/2019 at 3:23 pm

It as wonderful that you are getting ideas from this paragraph as well as from our argument made at this place.

Colorful Maxi Dress

03/07/2019 at 2:12 pm

wohh precisely what I was searching for, thanks for putting up.

bs Khai

03/07/2019 at 2:05 pm

Thank you ever so for you post.Really thank you! Awesome.

Jordan 12 Gym Red 2018

02/07/2019 at 11:14 pm

http://www.yeezy350.org.uk/ Yeezy 350
Jordan 12 Gym Red 2018 http://www.jordan12gymred.us/

His Secret Obsession Review

02/07/2019 at 5:38 pm

Link exchange is nothing else except it is simply placing the other person as blog link on your page at suitable place and other person will also do similar for you.|

Farmacias online

02/07/2019 at 1:15 pm

I value the blog.Much thanks again. Keep writing.

http://askabulldogvet.com/forums/users/esfarmacia/

Nike Outlet Store

02/07/2019 at 7:57 am

http://www.yeezy.com.co/Yeezys
Nike Outlet Store http://www.nike–outlet.us/

farmacia online

02/07/2019 at 5:33 am

I think this is a real great blog article.Really looking forward to read more. Really Great.

http://unicube.net/forums/users/genericimg

Chanel Preston

02/07/2019 at 4:59 am

it is a really nice point of view. I usually meet people who rather say what they suppose others want to hear. Good and well written! I will come back to your site for sure!

kitchen designer

02/07/2019 at 1:36 am

web owners and bloggers made good content as you did, the

adam eve coupons couponokay

02/07/2019 at 12:17 am

Very good article post.Much thanks again. Cool.

https://sites.google.com/view/adam-and-eve-coupons/

double ended dildo

01/07/2019 at 7:08 pm

Major thankies for the blog post.Thanks Again. Fantastic.

https://www.youtube.com/watch?v=vzIfWkvJzy4

medicina

01/07/2019 at 6:23 pm

pretty handy material, overall I feel this is really worth a bookmark, thanks

OG0-091 Practice Exam

01/07/2019 at 5:29 pm

You have made some decent points there. I checked on the internet for more information about the issue and found most individuals will go along with your views on this website.

Kent Parmelee

01/07/2019 at 2:33 pm

wow, awesome blog post.Really looking forward to read more. Really Cool.

Air Max 2019

30/06/2019 at 3:38 pm

aantbje,Hi there, just wanted to say, I liked this article. It was helpful. Keep on posting!
Air Max 2019 http://www.max2019.us/

lipo 6 importado original

30/06/2019 at 3:22 pm

I really enjoy the blog.Really thank you! Really Great.

https://www.lipo6blackimportado.com/

chocopie

29/06/2019 at 11:12 am

3HHafO Muchos Gracias for your post.Really thank you! Awesome.

genesis mining promo code

29/06/2019 at 2:50 am

Wow, great article post.Really thank you! Much obliged.

https://genesismining.knoji.com/promo-codes/

Travis Scott Jordan 1

24/06/2019 at 6:39 pm

novqwii Yeezy 2019,If you are going for best contents like I do, just go to see this web page daily because it offers quality contents, thanks!
Travis Scott Jordan 1 http://www.travisscottjordan1.us.com/

Nike Air VaporMax

20/06/2019 at 5:35 am

lzvxqoouxp,Some really nice stuff on this website, I enjoy it.
Nike Air VaporMax http://www.nikevapormax.org.uk/

Yeezy

15/06/2019 at 1:51 pm

http://www.yeezy-350.org.uk/ Yeezy 350
Yeezy http://www.yeezy-350.org.uk/

Travis Scott Jordan 1

04/06/2019 at 11:58 pm

Travis Scott Jordan 1

I wanted more than just a chance at motherhood; having children has always been a dream. For as long as I can remember I’ve pictured starting a family one day—just one day very far in the future. Adding to the ambiguity,Jordan I’m in a queer,Jordan sam…

Pandora Jewelry Official Site

21/05/2019 at 3:17 am

budmpmuo,Some really nice stuff on this website, I enjoy it.
Pandora Jewelry Official Site http://www.pandora-officialsite.us/

Cheap NFL Jerseys

10/05/2019 at 6:05 pm

With the help of the U.S. Embassy, Linsey was able to travel back home to his wife, Angelina, and the pair’s two other sons, David, 21, and Ethan, 12 in the U.K. The family says they are now faced with the difficult task of repatriating their loved ones’ remains.
Cheap NFL Jerseys http://www.nfl-jerseys.us.org/

Cheap Yeezy Boost

04/05/2019 at 5:54 am

But along the way, he grew tired of the self-absorbed antics of Westbrook and the Thunder.
Cheap Yeezy Boost http://www.cs7boots1.com/

Cheap NFL Jerseys

02/05/2019 at 5:41 pm

Cheap NFL Jerseys

Following successful contested jump shots over Lillard, Westbrook would occasionally trot back on defense making the rock the baby gesture.

Nike React Element 87

27/04/2019 at 3:33 pm

Dalio said that he became a capitalist when he was 12 years old, when he earned his first salary by sending newspapers, mowing lawns and helping people with golf clubs, and in the stock market in the 1960s.
Nike React Element 87 http://www.nikereactelement87.us/

free data recovery software download

23/04/2019 at 5:21 pm

nice very good news ,thanks
free data recovery software download https://www.appdod.com

nfl jerseys

21/04/2019 at 4:20 pm

Analysts had expected that the increase in production would make Boeing deliver nearly 600 737 aircraft this year, 90% of which are MAX models. Boeing’s share price fell more than 2% in the hours after it announced the news on Friday, and the company’s current market value is $216 billion. Boeing’s market value has evaporated by more than $25 billion since last month’s fatal crash on a 737 MAX aircraft from Ethiopian Airlines.
nfl jerseys http://www.customnfljerseys.us/

Cowboys Jerseys

17/04/2019 at 1:56 pm

blwaojcrnlf,Thanks for sharing this recipe with us!!
Cowboys Jerseys http://www.dallascowboysjerseyscheap.us/

Yeezy

14/04/2019 at 3:27 am

jszfjag New Yeezy,Some really nice stuff on this website, I enjoy it.
Yeezy http://www.yeezys.me.uk/

NFL Jerseys Cheap

08/04/2019 at 7:39 am

Game Killer Apk Download Latest Version for Android (No Ad) … Guess not because Game killer full version app is not available on Play store.
NFL Jerseys Cheap http://www.cheapsportsnfljerseys.us/

Nike Outlet Store Online Shopping

05/04/2019 at 11:30 am

mgqlxduf,This website truly has alll of the information and facts I wanted about this subject and didn?t know who to ask.
Nike Outlet Store Online Shopping http://www.nikeoutletstoreonlineshopping.us/

Yeezy 350

04/04/2019 at 2:44 pm

nbcavjeuj Yeezy 350,A very good informative article. I’ve bookmarked your website and will be checking back in future!
Yeezy 350 http://www.yeezy350.us.com/

Nike VaporMax Flyknit

02/04/2019 at 11:15 am

gctrztoulku,Definitely believe that which you said. Your favourite justification appeared to be on the net the simplest thing to remember of.
Nike VaporMax Flyknit http://www.nikevapormaxflyknit.us/

Nike NBA Jerseys

02/04/2019 at 6:05 am

qionojoiapr,Thanks a lot for providing us with this recipe of Cranberry Brisket. I’ve been wanting to make this for a long time but I couldn’t find the right recipe. Thanks to your help here, I can now make this dish easily.
Nike NBA Jerseys http://www.nikenbajerseys.us/

Yeezy

31/03/2019 at 11:57 am

kgqcbhfyfi Yeezy,Some really nice stuff on this website, I enjoy it.
Yeezy http://www.yeezy-shoes.in.net/

Yeezy Shoes

30/03/2019 at 11:40 pm

jxjnks,Hi there, just wanted to say, I liked this article. It was helpful. Keep on posting!
Yeezy Shoes http://www.yeezys.us.com/

Nike Air Max 2019

30/03/2019 at 6:46 am

Game Killer Apk Download Latest Version for Android (No Ad) … Guess not because Game killer full version app is not available on Play store.
Nike Air Max 2019 http://www.air-max2019.us/

Adidas Yeezys

29/03/2019 at 4:47 am

tzclsxc,This website truly has alll of the information and facts I wanted about this subject and didn?t know who to ask.
Adidas Yeezys http://www.adidasyeezyshoes.org.uk/

Yeezy

28/03/2019 at 11:19 pm

nfxlhjipo,Definitely believe that which you said. Your favourite justification appeared to be on the net the simplest thing to remember of.
Yeezy http://www.yeezy350.org.uk/

Yeezy Boost 350 V2

28/03/2019 at 12:37 pm

wnyadllrl,Your blog was informative and valuable to me. Thanks for sharing.
Yeezy Boost 350 V2 http://www.yeezyboost350.us.com/

Nike Air Zoom

27/03/2019 at 12:34 am

znxsalhn,Wonderful one thank you so much !
Nike Air Zoom http://www.nike-zoom.us/

Vapor Max

25/03/2019 at 4:58 pm

dovcuxlzfk,Thanks for this useful information, Really amazing. Thanks again. I LOve your BloG
Vapor Max http://www.vapor-max.org.uk/

Balenciaga UK

21/03/2019 at 6:54 pm

projollc,This website truly has alll of the information and facts I wanted about this subject and didn?t know who to ask.
Balenciaga UK http://www.birkenstocks.me.uk/

NBA Jerseys

14/03/2019 at 2:07 pm

fxwdbgmmx,Hi there, just wanted to say, I liked this article. It was helpful. Keep on posting!
NBA Jerseys http://www.basketball-jersey.us/

zvodret iluret

24/11/2018 at 12:10 am

Im not sure the place you are getting your info, however good topic. I must spend a while learning more or figuring out more. Thank you for wonderful information I used to be on the lookout for this information for my mission.

http://www.zvodretiluret.com/

Leave a Reply

คลังเก็บ