7 ความผิดพลาดของมนุษย์เงินเดือน

  • 25

7 ความผิดพลาดของมนุษย์เงินเดือน


1. คิดถึงเรื่องวางแผนลาออกจากงาน ในวันที่ตัวเองไม่อยากทำงานแล้ว
วินาทีที่คุณพร้อมจะวางแผนลาออกจากงานจริงๆ คือตั้งแต่วินาทีแรกที่คุณเข้าทำงาน แต่คนส่วนใหญ่ไม่ใช่อย่างนั้น ลองสังเกตุพฤตกรรมของมนุษย์เงินเดือนมือใหม่ดูก็รู้ เงินเดือนเดือนแรกไม่มีใครคิดถึงเรื่องการออม มีแต่คิดถึงเรื่องว่าจะเอาเงินไปใช้อะไรท่าเดียว พอใช้เงินจากการทำงานจนหมด ก็วิ่งหาบัตรเครดิต ใช้เงินในอนาคตล่วงหน้าหลายๆปี ถึงตอนนั้นอยากจะลาออกจากงานก็ยากแล้ว เพราะภาระหนี้สินจ่อบีบคอทุกเดือน
2. ไม่ดิ้นรนยอมทำอาชีพเสริมแต่เนิ่นๆ ติด Comfort Zone เต็มๆ
สมัยก่อนอาชีพเสริมคือทางเลือก สมัยนี้อาชีพเสริมคือทางรอด มนุษย์เงินเดือนส่วนใหญ่มักจะมองที่ผลตอบแทนที่ได้เน้นๆเนื้อๆมากกว่าจะลงทุนแล้วต้องผจญความเสี่ยง ในความเป็นจริงการไม่สร้างอาชีพเสริมนั่นเเหละคือสุดยอดความเสี่ยงในยุคที่เศรษฐกิจล่มสลายทั้งโลก ชีวิตมนุษย์มีแต่ความไม่แน่นอน ทำไมถึงคิดว่าการมีรายได้ทางเดียวเป็นเรื่องแน่นอน หลายคนบอกว่าทำธุรกิจมีแต่ความเสี่ยง ก็อย่าเริ่มทีละหลายๆแสนสิครับ 5-6 พันก็เริ่มได้แล้ว รุ่นพี่ผมคนหนึ่งขายของกินตลาดนัด ทุนตั้งตัวแค่ 5 พันกว่าบาท ขาย 1 เดือนแรกถอนทุน และเติบโตพัฒนาต่อยอดมาเรื่อยๆ ทุกวันนี้มีรายได้วันนึงหลักหมื่นจากตลาดนัดที่เดิมนั่นเเหละ
3. เข้าใจผิด คิดว่าเรื่องบริหารเงินแปลว่าขี้งก
เงินเดือนออกแล้ว จะเอาไปทำอะไรดี ไอ้นู่นก็น่าซื้อ ไอ้นี่ก็น่าซื้อ พอซื้อมาปุ๊ปแล้วเท่ห์ ต้องแชร์ลงโซเชียลให้โลกรู้ แต่หารู้มั้ยว่าคุณกำลังตกเป็นเหยื่อของนักการตลาดและเจ้าของสินค้าเหล่านั้นเต็มๆ หน้าที่ของเขาคือพยายามโยกเงินจากกระเป๋าคุณไปใส่กระเป๋าเขาให้มากที่สุด สำหรับมนุษย์เงินเดือนด้วยกันอาจจะชื่นชมที่คุณใช้เงินซื้อของราคาแพง แต่สำหรับนายตัวเองนั้นเห็นแล้วส่ายหน้าทุกคน สิ่งเหล่านั้นสามารถมีได้ถ้าผ่านการคิดและบริหารเป็นอย่างดี แต่ถ้ามีของแบรนด์แต่เงินเก็บไม่มี อันตรายชัวร์
4. คิดในแง่ลบไม่เป็น
คนสูบบุหรี่ไม่มีวันเชื่อว่าตัวเองจะเป็นมะเร็งปอด คนเที่ยวผู้หญิงไม่มีวันเชื่อว่าตัวเองจะติดโรคร้าย คนไม่ออกกำลังกายไม่มีวันเชื่อว่าตัวเองจะเป็นความดันเบาหวาน คนทำงานประจำไม่มีวันเชื่อว่าตัวเองจะตกงาน ทุกวันนี้คุณสามารถมีชีวิตโดยขาดรายได้ได้นานสุดกี่เดือน การตกงานเพราะเจอเรื่องไม่คาดฝันมีจริง อย่าล้อเล่นกันไป บางคนไม่ได้ลาออกจากงานเพราะเรื่องภายในบริษัท แต่ออกเพราะคนที่รักเป็นมะเร็ง ป่วย กำลังต่อสู้กับความตาย หรือเจอเงื่อนไขที่ทำให้ตัวเองกลับไปทำงานประจำไม่ได้อีกต่อไป หรือถ้าคุณบอกว่าไม่มีทางเพราะคุณมีลูก ลูกต้องเลี้ยงดูคุณสิ ลูกค้าผมหลายคนอายุ 60 แล้ว ยังต้องส่งเงินค่าเช่าบ้านให้ลูกอยู่เลย ลูกไม่รบกวนเงินคุณนี่ถือว่าประเสริฐแล้ว
5. เงินเดือนยิ่งเยอะ ยิ่งดี
เงินเดือนยิ่งเยอะ พลังอำนาจในการจับจ่ายและเป็นหนี้ยิ่งมากขึ้น จากประสบการณ์ของลูกค้าผม การมีรายได้มากขึ้นจะมาพร้อมกับค่าใช้จ่ายที่มากขึ้นเสมอ คนที่ฝึกนิสัยสร้างรายได้แต่ไม่ฝึกนิสัยควบคุมค่าใช้จ่าย ต่อให้มีเงินเดือนเป็นแสนๆก็พินาศได้ ผมเห็นมาเยอะมาก คุณจะต้องเพิ่มสมการการหาเงินด้วย เป็น เงินเดือนเยอะยิ่งดี จ่ายเงินให้น้อยยิ่งยอดเยี่ยม ใช้เงินให้เหลือเยอะๆเผื่อเรื่องไม่คาดฝันในชีวิตจะเกิดขึ้น
6. มองไม่เห็นอนาคใต ว่าอายุการทำงานของมนุษย์เงินเดือนสั้นลงเรื่อยๆ
อินเตอร์เน็ตเข้ามาเปลี่ยนแปลงระบบการทำงานทุกอย่าง อนาคตองค์กรจะลดขนาดให้เล็กลง แต่ศักยภาพและประสิทธิภาพสูงกว่าเดิมเพราะเทคโนโลยีเข้ามาแทนที่แรงงานมนุษย์ ตอนนี้มีหลายคนถูกบีบให้ออกเพราะความสามารถนั้นไม่จำเป็นกับองค์กรอีกต่อไปแล้วก็มีถมไป ลูกค้าของผมหลายๆคนตกงานทั้งๆที่องค์กรขยายกิจการ เติบโต ยอดขายสูงขึ้น และต้องการลดคนงานลงเพื่อตัดปัญหาที่มนุษย์จะสามารถก่อได้ทิ้งไป ต่างประเทศเทรนด์นี้มาเรียบร้อยแล้ว ในประเทศไทยก็เริ่มมีให้เห็นประปราย และที่สำคัญที่สุด ถ้าคุณไม่ได้เป็นข้าราชการหรือพนักงานรัฐวิสาหกิจ ปลายทางของคุณกับเส้นทางการทำงานประจำคืออะไร คุณต้องตอบตัวเอง
7. หลงลืมความฝันของตัวเองแล้วใช้ชีวิตอยู่กับโลกของความเป็นจริง
ไม่มีอะไรเลวร้ายไปกว่าการหลงลืมความฝัน แต่หลับหูหลับตาอยู่ในโลกของความเป็นจริงที่เปลี่ยนแปลงอะไรไม่ได้เลย บางคนอยากเปิดร้านอาหารเล็กๆ เป็นครูสอนร้องเพลง เป็นนักพูดนักเขียนถ่ายทอดความรู้และประสบการณ์ผ่านให้คนรุ่นหลัง แต่ก็ไม่ทำเพราะกังวลโลกของความเป็นจริงมากไป ปล่อยให้คนอื่นมาพูดกรอกหูว่าวาสนาคนเราไม่เท่ากัน ศักยภาพคนเราไม่เท่ากัน ทำไมไม่หัดยอมรับความจริงซะบ้าง ขอเตือนเลยนะครับ มีความฝันอะไรรีบทำ วันนี้ยังมีแรงยังทำไม่ได้ ในอนาคตที่เรี่ยวแรงน้อยลงจะทำได้ดีกว่าวันนี้จริงเหรือ เด็กรุ่นใหม่เขาไม่สนใจโลกของความเป็นจริงแล้ว เราต้องแข่งกับเวลาที่เหลืออยู่ในชีวิต ระหว่างประสบความสำเร็จ มีความสุข กับความตาย อะไรจะมาถึงเราก่อนกัน

ถูกใจกดปุ่มแชร์

25 Comments

pandora rings

20/05/2019 at 9:24 pm

jpjkeueoqjm,Definitely believe that which you said. Your favourite justification appeared to be on the net the simplest thing to remember of.
pandora rings http://www.pandora-jewelryoutlet.us/

Nike Air Vapormax Plus

16/05/2019 at 5:21 pm

http://www.nfl-jerseys.us.org/ NFL Jerseys
Nike Air Vapormax Plus http://www.nikeplus.us/

Air Jordan 12 Gym Red

11/05/2019 at 11:23 pm

I wanted more than just a chance at motherhood; having children has always been a dream. For as long as I can remember I’ve pictured starting a family one day—just one day very far in the future. Adding to the ambiguity, I’m in a queer, same-sex relationship, and I hadn’t even begun to think about how my partner and I might go about having kids. We weren’t even certain we’d end up together. We’ve been dating for almost two years, and while it seems likely that we are heading in the direction of marriage at some point, we are definitely not ready to have kids together. We’d barely talked about moving in together or whether she’d come to the next Thanksgiving, let alone whether we’d want to conceive biologically, adopt, or foster. We were, and are, at the beginning of considering a life together—a time that should be filled with the glow of possibility, the freedom to dream without commitment.
Air Jordan 12 Gym Red http://www.jordan12gymred.us/

Yeezy

08/05/2019 at 8:48 am

“More than anything, they played harder than we did,” Kerr said. “Schemes go out the window when a team plays harder than you. Schemes don’t matter unless you compete. I always say it, every year, that the first adjustment you have to make is to playing harder. And then you can get into switching rotations and matchups.
Yeezy http://www.yeezys.us.com/

Cheap NFL Jerseys

01/05/2019 at 7:21 am

Cheap NFL Jerseys

n paper, Joe Biden has about as many advantages as a presidential candidate could want. A former vice president, he has national name recognition, a strong connection to a popular former president, longstanding ties to major donors, good relations with…

Steelers Jerseys

28/04/2019 at 7:23 pm

Also Friday, the Biden campaign announced that it raised $6.3 million in its first 24 hours — more than any campaign has done on the first day so far this cycle. Biden topped the first-day totals of Beto O’Rourke ($6.1 million) and Bernie Sanders ($5.9 million).
Steelers Jerseys http://www.pittsburghsteelers-jerseys.us/

Birkenstock Sandals UK

23/04/2019 at 7:28 pm

Dalio said that capitalism has developed into a system that promotes the widening gap between the rich and the poor, thus leaving the United States at risk of survival. Dalio published a two-part series on the professional social networking site, pointing out that capitalism is now in urgent need of reform and proposed a reform approach.
Birkenstock Sandals UK http://www.birkenstocksandalsuk.me.uk/

Yeezys

19/04/2019 at 4:53 am

A limited release will go down this Friday, April 19th online and at their NYC store for $390.
Yeezys http://www.yeezys.me.uk/

React Element 87

14/04/2019 at 5:54 am

flalitxnmbz,Very helpful and best artical information Thanks For sharing.
React Element 87 http://www.nikereactelement87.us/

Pandora Official Site

08/04/2019 at 7:09 pm

oyctnpzlhi,Definitely believe that which you said. Your favourite justification appeared to be on the net the simplest thing to remember of.
Pandora Official Site http://www.pandora-com.us/

Nike Air Vapormax Flyknit 2

07/04/2019 at 3:55 am

aobtuylae,A fascinating discussion is definitely worth comment. I do think that you ought to publish more on this topic, it may not be a taboo iumdhzxkuny,subject but generally folks don’t talk about such subjects. To the next! All the best!!
Nike Air Vapormax Flyknit 2 http://www.nike-vapormaxplus.us/

Balenciaga UK

04/04/2019 at 3:17 pm

gcfazbj,If you are going for best contents like I do, just go to see this web page daily because it offers quality contents, thanks!
Balenciaga UK http://www.balenciaga.me.uk/

Nike Air Zoom Pegasus

01/04/2019 at 9:18 pm

uqtiezb,Very helpful and best artical information Thanks For sharing.
Nike Air Zoom Pegasus http://www.nikepegasus-35.us/

Yeezys

01/04/2019 at 6:36 pm

ztybslo,Wonderful one thank you so much !
Yeezys http://www.yeezy.com.co/

Nike Outlet store

30/03/2019 at 6:47 am

pkeksumb,If you are going for best contents like I do, just go to see this web page daily because it offers quality contents, thanks!
Nike Outlet store http://www.nikefactoryoutletstoreonline.us/

Cheap Authentic Nfl Jerseys

30/03/2019 at 1:32 am

rjbtvnlrvv,Waw! Its really great and wonderful ever i found. Thank you for sharing this info.
Cheap Authentic Nfl Jerseys http://www.nflauthenticjerseys.us/

Yeezy 500 Utility Black

29/03/2019 at 12:36 pm

fdwqrmxlizx,We have a team of experts who could get you the correct settings for Bellsouth net email login through which, you can easily configure your email account with MS Outlook.
Yeezy 500 Utility Black http://www.yeezy500utilityblack.us/

Yeezy

29/03/2019 at 10:47 am

qticdxvwzyx,This website truly has alll of the information and facts I wanted about this subject and didn?t know who to ask.
Yeezy http://www.yeezy-shoes.in.net/

cheap jerseys

28/03/2019 at 3:21 am

zuwmoaoqlb,Some really nice stuff on this website, I enjoy it.
cheap jerseys http://www.cheapjerseysfromchina.us/

Yeezy Boost 350

27/03/2019 at 4:41 am

tbmmrkbovi,Thanks for this useful information, Really amazing. Thanks again. I LOve your BloG
Yeezy Boost 350 http://www.yeezy350.us.com/

Salomon UK

26/03/2019 at 5:19 am

qexyqb,Thanks for sharing such an amazing blog. I am so happy found this informative blog.
Salomon UK http://www.salomon-shoes.org.uk/

NBA Jerseys

24/03/2019 at 12:07 am

gzxisoffodn,Thanks for ones marvelous posting! I actually enjoyed reading it, you will be a great author.I will always bookmark your blog and will aeagwxner,come back from now on. I want to encourage that you continue your great writing, have a nice afternoon!
NBA Jerseys http://www.nikenbajerseys.us/

Nike Shox

23/03/2019 at 4:11 pm

hpwxvytewt,If you want a hassle free movies downloading then you must need an app like showbox which may provide best ever user friendly interface.
Nike Shox http://www.nikeshoxoutlet.us/

Nike Outlet Store

18/03/2019 at 5:06 pm

ohvdmyb,Hi there, just wanted to say, I liked this article. It was helpful. Keep on posting!
Nike Outlet Store http://www.nikeoutletstoreonlineshopping.us/

zvodretiluret

24/11/2018 at 1:30 am

Thanks for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do some research about this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more clear from this post. I am very glad to see such fantastic info being shared freely out there.

http://www.zvodretiluret.com/

Leave a Reply

คลังเก็บ