อยากเป็นเศรษฐี ต้องคิดอย่างเศรษฐี

  • 63

อยากเป็นเศรษฐี ต้องคิดอย่างเศรษฐี

20140321-1395391849.146-1
ขอยกตัวอย่าง   ฮาร์ฟ เอเคอร์ เจ้าของงานเขียน “เคล็ดลับทำใจให้เป็นเศรษฐีเงินล้าน: การคุมเกมสร้างความมั่งคั่ง” เชื่อว่า คนรวยคิดแตกต่างเกี่ยวกับเงินและแต่ละคนมีแผนการเงินเฉพาะตัว ซึ่งคิดกำหนดขึ้นมาตลอดช่วงชีวิตในการลงทุนเกี่ยวข้องกับเงิน ลองตามมาดูวิธีคิดและมุมมองแบบคนรวย ว่าเขาคิดกันอย่างไร

มีหัวการค้าตั้งแต่เด็ก

        กว่าจะมาเป็นคนที่รวยที่สุดในประเทศไทย เป็นเจ้าของเหล้าแม่โขง และเหล้าแสงโสม เบียร์ช้าง เศรษฐีแถวหน้าของเมืองไทยอย่างเจริญ เป็นคนที่มีหัวการค้าตั้งแต่เล็ก และเขาเชื่อเสมอว่า คนจะรวยได้ต้องทำการค้าเท่านั้น นั่นทำให้เขามุ่งมั่นกับการทำการค้ามาตั้งแต่เด็ก
ถึงแม้ “บิล เกตส์” เจ้าของบริษัทไมโครซอฟท์จะไม่ได้โตมาจากครอบครัวยากจน เพราะพ่อของเขาเป็นทนายและแม่เป็นอาจารย์ แต่เขาก็มีหัวการค้ามาตั้งแต่เด็กเหมือนกัน ช่วงที่เรียนอยู่เขากับเพื่อนสนิทคิดหาช่องทางหาเงิน โดยรับเขียนโปรแกรมคอมพิวเตอร์ ซึ่งทำเงินให้เขาไม่ใช่น้อยเลยสำหรับเด็กในวัย 10 กว่าปี
แม้กระทั่ง “วอร์เรน บัฟเฟตต์” เป็นคนที่ขยันหาเงินมาตั้งแต่เด็ก กว่าจะมาร่ำรวยระดับโลกแบบนี้ได้ บัฟเฟตต์ก็เคยเป็นคนที่รู้จักทำมาหากินมาตั้งแต่เด็ก เขาก็เคยหารายได้จากการขายของตามบ้านและเป็นเด็กส่งหนังสือพิมพ์มาก่อน

คนรวยเชื่อว่าฉันสร้างชีวิตด้วยตัวเอง

       พูดให้เข้าใจง่ายคือ คนที่จะรวยได้ต้องเริ่มคิดสร้างเนื้อสร้างตัวด้วยตัวเองไม่คิดพึ่งพิงคนอื่น สังเกตว่าพวกที่ไม่ได้เป็นเศรษฐี มักคิดแค่ว่า เราช่างโชคดีเหลือเกินที่เกิดมาบนกองเงินกองทองที่พ่อแม่สร้างไว้ให้ ไม่ต้องทำอะไรก็มีมรดกตกทอดมาจากพ่อแม่เอาไว้ให้ใช้อยู่แล้ว ไม่เห็นต้องทำอะไรก็อยู่ได้ไปชั่วชีวิต จะเห็นได้ว่าเศรษฐีในบ้านเราหลายคน ไม่ว่าจะเป็น “เจริญ สิริวัฒนภักดี” หรือ “เฉลียว อยู่วิทยา” ก็ล้วนแต่สร้างและสั่งสมความร่ำรวยมาด้วยตัวเองแทบทั้งสิ้น กว่าจะนอนเกลือกกลิ้งบนกองเงินกองทองเศรษฐีพวกนี้เริ่มต้นจากศูนย์และสองมือเปล่า และเป็นคนที่มีพื้นฐานครอบครัวไม่รวย

คนรวยมองหาโอกาสไม่สนใจอุปสรรค

      คนจนมัวแต่โฟกัสไปที่อุปสรรคและจมดิ่งอยู่กับปัญหา แต่คนรวยแม้จะถูกรุมเร้าด้วยอุปสรรคและปัญหา แต่พวกเขาจะมักจะมองหาโอกาสโดยไม่สนใจกับอุปสรรค พูดให้ชัดขึ้นคือ คนรวยมองปัญหาเป็นเรื่องเล็ก แต่คนจนมักจะมองปัญหาเป็นเรื่องใหญ่ ยิ่งกว่านั้นคือคนรวยมักจะเป็นพวกตื่นตัวและความกลัวหยุดพวกเขาไม่ได้

คนรวยชื่นชมผู้ประสบความสำเร็จ
 
    ลองสังเกตดูให้ดีจะพบว่า คนรวยมักจะชื่นชมคนรวยและยินดีกับผู้ที่ประสบความสำเร็จในชีวิต แต่คนจนเวลาเห็นคนรวยกว่าหรือเห็นคนอื่นได้ดีกว่ามักไม่ค่อยพอใจ เมื่อบุรุษที่ร่ำรวยที่สุดในโลก 2 คน อย่างบิล เกตส์ กับ บัฟเฟตต์พบกันเมื่อไม่กี่ปีมานี้เขาต่างชื่นชมซึ่งกันและกัน โดยเฉพาะอย่างยิ่งเมื่อได้พูดคุยกับบัฟเฟตต์เพียงไม่กี่ชั่วโมง บิล เกตส์กลายเป็นคนที่ศรัทธาในตัวบัฟเฟตต์อย่างมาก ฝ่ายบัฟเฟตต์เองก็นับถืออย่างบิล เกตส์เช่นกัน
คนรวยเลือกทำเงินโดยไม่รอเวลา
 
      อาจจะเป็นเพราะคนรวยมักจะคิดแล้วทำเลย ไม่ผัดวันประกันพรุ่ง ไม่รอเวลา เมื่อจังหวะมีโอกาสมา พวกเขาก็จะลงมือทำงานทำเงินทันที ตรงกันข้ามกับคนจนที่มักจะรอเวลา และผัดวันประกันพรุ่งกับทุกเรื่อง ตัวอย่างของเจริญค่อนข้างชัดเจน เขาเป็นคนที่มีความคิดแตกฉานในเรื่องการทำธุรกิจ เมื่อจะลงมือทำอะไรเขาจะคิดก่อน เมื่อคิดอย่างถ่องแท้แล้ว เขาก็จะลงมือทำเรียกว่าเป็นคนที่ตัดสินใจเร็วในการทำธุรกิจ

 

คนรวยบริหารเงินได้ดี-ใช้เงินเป็น

 
      คนรวยมักจะบริหารเงินได้ดี แต่คนจนมักจะบริหารจัดการได้ไม่ดีเท่าไหร่ อย่างเจริญเขาไม่ใช่คนที่ประหยัดเงินท่าเดียว แต่เขาเป็นคนที่ใช้เงินเป็นและมีระบบการบริหารเงินในบริษัทได้ดี คำว่าบริหารเงินได้ดีอาจหมายรวมไปถึงการบริหารพอร์ตการลงทุนด้วย เช่นกรณีพอร์ตการลงทุนของบัฟเฟตต์เขาก็บริหารด้วยการกระจายไปในหุ้น หลายกลุ่มหลายตัวที่เขาคิดและมองเห็นแล้วว่าพื้นฐานกิจการดี และสามารถมองเห็นที่มาที่ไปของการสร้างรายได้
      ส่วนการใช้เงินเป็นนั้น แม้เศรษฐีพวกนี้จะอยู่ในภาวะร่ำรวยล้นฟ้ากันแล้ว แต่ถ้าสังเกตให้ดีก็จะเห็นว่า พวกเขาหามาได้และใช้อย่างพอดี ไม่ได้ฟุ่มเฟือยกับกองเงินกองทองตรงหน้า แถมเศรษฐีแต่ละคน เมื่อรวยมาถึงระดับหนึ่งก็มักจะทำหน้าที่เป็นผู้ให้ ด้วยการบริจาคเงินช่วยเหลือให้กับสังคมในรูปแบบต่างๆ
คนรวยเรียนรู้อยู่ตลอดเวลา
 
     คนจนมักจะคิดว่าฉันรู้หมดแล้ว ตรงกันข้ามกับคนรวยที่ขวนขวายหาความรู้ และมีนิสัยชอบเรียนรู้อยู่ตลอดเวลา ถ้าใครที่ติดตามหรือแกะรอยความรวยของบัฟเฟตต์ ก็จะพบว่า แม้จะร่ำรวยแล้วแต่เขาก็ยังเป็นคนที่เรียนรู้ทุกสิ่งทุกอย่าง และยังแนะนำให้ทุกคนหมั่นศึกษาหาความรู้ใส่ตัว และฝึกฝนทักษะในเรื่องต่างๆอยู่ตลอด
คนรวยแล้วจะยิ่งสมถะและใช้ชีวิตเรียบง่าย
 
     ข้อสังเกตอย่างหนึ่งของบรรดาเศรษฐีคือ ยิ่งรวยมากเท่าไหร่ยิ่งมั่งคั่งมาก พวกเขายิ่งใช้ชีวิตอย่างสมถะและเรียบง่ายมากกว่าคนที่เพิ่งรวย ถ้าจะให้เห็นชัดเจนที่สุดคงเป็นเจ้าพ่อกระทิงแดงอย่างเฉลียว อยู่วิทยา ที่แม้ว่าเขาจะร่ำรวยระดับโลกแล้ว แต่ทุกวันนี้เขายังคงใช้ชีวิตอย่างสมถะเหมือนกับเมื่อตอนเริ่มต้นทำธุรกิจ ธรรมชาติของเขาคือความเรียบง่าย กินอยู่ง่ายๆแบบคนธรรมดาทั่วไป ใช้ข้าวของไม่ต่างจากตอนที่บุกเบิกธุรกิจ
    ฝ่ายบัฟเฟตต์นั่นก็พอกัน ถึงจะมีกำไรจากการลงทุนในตลาดหุ้นอย่างมหาศาลแค่ไหน แต่เขายังคงใช้ชีวิตไม่ต่างจากมนุษย์เงินเดือนทั่วๆ ไป เขายังคงใช้รถคันเก่าๆเล็กๆคันเดิมแทนรถสปอร์ตสุดหรู อยู่ในบ้านหลังเก่าแทนที่จะเป็นคฤหาสน์หลังโต เงินทองและทรัพย์สินที่บัฟเฟตต์หามาได้นั้น เขาแทบไม่ได้เอามาปรนเปรอความสุขให้ตัวเองอย่างที่ควรจะเป็น แต่เมื่อถึงจุดอิ่มตัวของชีวิตความสุขของมหาเศรษฐีอย่างเขาคือการนำเงินไปบริจาค
ที่มา :: http://richgoodluck.blogspot.com/
ถูกใจกดปุ่มแชร์

63 Comments

dopalacze sklep

16/07/2019 at 7:42 am

Thanks again for the blog.Really thank you! Really Great.

buy dumps online

16/07/2019 at 4:13 am

Wow! Thank you! I always wanted to write on my website something like that. Can I implement a portion of your post to my site?

childrens uniforms

16/07/2019 at 1:05 am

Thank you for your article post.Really thank you! Will read on…

deals

15/07/2019 at 11:12 pm

Really appreciate you sharing this blog post.Thanks Again. Keep writing.

link

15/07/2019 at 7:47 pm

I was suggested this web site by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my difficulty. You are wonderful! Thanks!

coupons

15/07/2019 at 6:08 pm

Woh Everyone loves you , bookmarked ! My partner and i take issue in your last point.

discounts

15/07/2019 at 4:31 pm

IaаАа’б‚Т€ТšаЂаŒаАа’б‚Т€ТžаБТžm glad to become a visitor in this pure web site, regards for this rare info!

codes

15/07/2019 at 2:55 pm

Really enjoyed this blog post.Much thanks again. Much obliged.

disocunt

15/07/2019 at 1:23 pm

Magnificent web site. Plenty of helpful information here. I am sending it to several buddies ans also sharing in delicious. And certainly, thanks for your sweat!

deals

15/07/2019 at 11:47 am

Thank you for your article post.Much thanks again. Really Cool.

coupons

15/07/2019 at 10:11 am

When someone writes an paragraph he/she keeps the idea of a

link

15/07/2019 at 8:36 am

I want to be able to write entries and add pics. I do not mean something like myspace or facebook or anything like that. I mean an actual blog..

link

15/07/2019 at 7:03 am

Some truly good posts on this website , thankyou for contribution.

disocunt

15/07/2019 at 5:30 am

Thanks for sharing, this is a fantastic blog article.

https://stanfordpelage.com/product-reviews/super-affiliate-system-review

15/07/2019 at 3:59 am

It as nearly impossible to find experienced people for this subject, however, you sound like you know what you are talking about! Thanks

แทงบอล

12/07/2019 at 4:03 pm

we could greatly benefit from each other. If you might be interested feel free to send me an

Task Chairs

11/07/2019 at 10:14 pm

You made some good points there. I did a search on the issue and found most individuals will consent with your blog.

Drobilka dlja KNS

11/07/2019 at 4:41 pm

Wow! This could be one particular of the most useful blogs We have ever arrive across on this subject. Actually Great. I am also a specialist in this topic so I can understand your hard work.

http://satu-bangsa.net/

11/07/2019 at 5:36 am

Preliminary writing and submitting is beneficial.

best interior decor

10/07/2019 at 10:31 pm

The issue is something which too few people are speaking intelligently about.

evropski

10/07/2019 at 8:36 pm

I think this is a real great article.Much thanks again. Much obliged.

Tattoo

10/07/2019 at 5:41 pm

My brother suggested I might like this blog. He was totally right. This post truly made my day. You can not imagine just how much time I had spent for this information! Thanks!

hip

10/07/2019 at 4:55 pm

This blog is obviously cool as well as diverting. I have discovered helluva useful things out of this source. I ad love to visit it again soon. Cheers!

next

10/07/2019 at 3:17 pm

Websites we recommend Wow, amazing blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your site is fantastic, as well as the content!

https://prospernoah.com/hiwap-review/

09/07/2019 at 5:58 am

Very good blog article.Thanks Again. Will read on

Kasha

09/07/2019 at 4:31 am

It is nearly not possible to find knowledgeable folks about this topic, but the truth is sound like do you realize what you are coping with! Thanks

Wilma

09/07/2019 at 3:05 am

It as not that I want to duplicate your web-site, but I really like the style and design. Could you tell me which style are you using? Or was it especially designed?

Lorraine

09/07/2019 at 1:38 am

You might have an incredibly nice layout for the blog i want it to work with on my site too.

Leontine

09/07/2019 at 12:11 am

Your current positions continually include much of really up to date info. Where do you come up with this? Just saying you are very resourceful. Thanks again

Nicolasa

08/07/2019 at 10:45 pm

We stumbled over here by a different website and thought I should check things out. I like what I see so now i am following you. Look forward to checking out your web page for a second time.

thuoc synacthen

08/07/2019 at 9:18 pm

It’а†s really a great and helpful piece of information. I’а†m satisfied that you just shared this useful information with us. Please stay us informed like this. Thanks for sharing.

dich vu ve sinh

08/07/2019 at 6:04 pm

Wow, fantastic weblog structure! How lengthy have you been running a blog for? you make blogging look easy. The entire glance of your site is great, let alone the content material!

may tap the duc thanh hoa

08/07/2019 at 5:58 pm

I was recommended this website by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my problem. You are wonderful! Thanks!

Interactive Thriller Adventure

08/07/2019 at 4:07 pm

Thank you ever so for you post.Thanks Again. Fantastic.

Best IVF Centres in India

08/07/2019 at 2:46 pm

reading science fiction books is the stuff that i am always into. science fiction really widens my imagination*

opalivf

08/07/2019 at 2:03 pm

Very informative blog post.Thanks Again.

Property for Sale in Nigeria

08/07/2019 at 12:26 pm

It as not that I want to duplicate your web-site, but I really like the pattern. Could you tell me which style are you using? Or was it especially designed?

where to buy viagra in johannesburg

07/07/2019 at 8:45 pm

ItaаАа’б‚Т€ТšаЂаŒаАа’б‚Т€ТžаБТžs actually a great and useful piece of information. I am glad that you shared this useful info with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

more information

07/07/2019 at 7:19 pm

Wow! This can be one particular of the most helpful blogs We ave ever arrive across on this subject. Basically Great. I am also a specialist in this topic so I can understand your hard work.

privatni

07/07/2019 at 5:51 pm

Thanks for the article post.Thanks Again. Really Cool.

eebest8 michael

07/07/2019 at 2:53 am

“Thanks for the article.Really looking forward to read more. Awesome.”

http://fiverr.com/eebest8

Mat ong manuka

06/07/2019 at 12:57 am

This site really has all the info I needed about this subject and didn at know who to ask.

Mat ong manuke chinh hang

06/07/2019 at 12:51 am

It as difficult to find well-informed people in this particular topic, but you seem like you know what you are talking about! Thanks

cap quang multimode

04/07/2019 at 10:56 pm

Tumblr article I saw a writer writing about this on Tumblr and it linked to

hoc nghe phun xam tham my

04/07/2019 at 9:51 pm

Your style is very unique compared to other people I ave read stuff from. Thanks for posting when you have the opportunity, Guess I all just book mark this page.

big machine label group

04/07/2019 at 1:51 pm

Thanks for the post.Really thank you! Fantastic.

mebel` iz Barselony

04/07/2019 at 4:32 am

I usually have a hard time grasping informational articles, but yours is clear. I appreciate how you ave given readers like me easy to read info.

best new gadgets 2019

04/07/2019 at 4:17 am

Very useful post right here. Thanks for sharing your knowledge with me. I will certainly be back again.

Extinguisher Recharge And Refill

04/07/2019 at 2:47 am

Really appreciate you sharing this blog post.Really looking forward to read more. Great.

เสริมจมูกที่ไหนดี

03/07/2019 at 6:16 pm

we came across a cool site that you simply may appreciate. Take a appear for those who want

for more info

03/07/2019 at 3:46 pm

This website was how do you say it? Relevant!! Finally I ave found something that helped me. Many thanks!

His Secret Obsession Reviews

02/07/2019 at 6:00 pm

I will immediately seize your rss as I can not find your e-mail subscription hyperlink or e-newsletter service. Do you have any? Please permit me realize in order that I may just subscribe. Thanks.

Dani Daniels

02/07/2019 at 5:16 am

Wow, marvelous blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your site is excellent, let alone the content!

Kickboxing

02/07/2019 at 2:22 am

Major thankies for the blog post.Really looking forward to read more. Want more.

Tattoo

02/07/2019 at 2:18 am

This awesome blog is definitely awesome additionally factual. I have found helluva useful tips out of this amazing blog. I ad love to go back over and over again. Cheers!

find out more

02/07/2019 at 1:57 am

Of course, what a fantastic blog and educative posts, I surely will bookmark your site.Have an awsome day!

stomatologija

01/07/2019 at 6:45 pm

Muchos Gracias for your blog post.Thanks Again. Really Cool.

Issac Pirtle

01/07/2019 at 2:52 pm

There is evidently a bundle to realize about this. I believe you made certain good points in features also.

mia pron khalifa

29/06/2019 at 5:56 am

pmGTxW There is apparently a bunch to identify about this. I consider you made various nice points in features also.

Cheap Jerseys

27/03/2019 at 11:38 am

knnlpbz,Hi there, just wanted to say, I liked this article. It was helpful. Keep on posting!
Cheap Jerseys http://www.nfljerseyscheapwholesale.us/

Nike Element 87

19/03/2019 at 7:32 pm

qlpopwvkso,Thanks for ones marvelous posting! I actually enjoyed reading it, you will be a great author.I will always bookmark your blog and will qlrnpfhrc,come back from now on. I want to encourage that you continue your great writing, have a nice afternoon!
Nike Element 87 http://www.nikereactelement87.us/

Nike Air Zoom Pegasus 35

16/03/2019 at 12:54 am

nlwrsab,Thanks for sharing such an amazing blog. I am so happy found this informative blog.
Nike Air Zoom Pegasus 35 http://www.nikeairzoompegasus35.us/

zvodretiluret

24/11/2018 at 5:51 pm

Would love to incessantly get updated great web blog! .

http://www.zvodretiluret.com/

Leave a Reply

คลังเก็บ